lokacija

Mesto na kojem se nalazi, svakako je jedna od najlepših strana ovog restorana.

«Dorian Gray» je smešten na Gornjem Dorćolu, simpatičnom delu starog Beograda znanom po senovitim ulicama, kafićima i njihovim baštama, kao i po dinamičnom noćnom životu. Često opisivan kao srce grada, Gornji Dorćol se nalazi tik do šoping zone oko Knez-Mihajlove ulice i do starog Kalemegdanskog parka sa beogradskom tvrđavom iza njega.

Ovo je i jedan od istorijom najbogatijih krajeva grada. Naseljen još od Srednjeg veka, Dorćol ima slojevitu istoriju. Turci su mu podarili ime, koje znači «četiri puta» tj. «raskršće», kao i Bajrakli džamiju iz XVII veka. Zatim su došli Habzburzi čija se ostavština – kuća remenara Flajšmana iz 1724, jedna među tek nekoliko sačuvanih iz tog vremena – može videti odmah iza ugla u Ulici Cara Dušana br. 10. Ipak, najlepše zgrade Dorćola potiču iz doba u kojem je i Dorijan Grej Oskara Vajlda koračao ulicama Londona, sa kraja XIX i početka XX veka.

Danas je Gornji Dorćol pretežno stambena četvrt dovoljno mirna za opuštenu jutarnju kafu, a dovoljno živa za još jedno piće kasno u noći. Ulica Strahinjića Bana omiljeno je mesto za one koji žele da vide i da budu viđeni, prava manekenska pista za sve u Beogradu koji se osećaju mladi i lepi.

1357250876652

Oni koji u lepim stvarima nalaze ružna značenja, Pokvareni su, a nisu šarmantni. Oni koji u lepim stvarima nalaze lepa značenja, posvećeni su. Za njih ima nade. Odabrani su oni kojima lepe stvari znače samo lepotu. – Oscar Wilde –

Lepe stvari…. Misao o lepoti Oscara Wilda, najgenijalnijeg ekscentrika ikada, bila je i naša vodilja kada se 2004. godine rađala ideja o restoranu „Dorian Gray“. Lep, autentičan ambijent koji podseća na scenografiju u kojoj se odigrava scena iz nekog Vajldovog romana.

Lepa hrana, isprepletani ukusi različitih kontinenata, najegzotičniji mirisi i začini. Engleski doručak za početak dana, francuski ručak i čaša najboljeg vina za romantični trenutak, popodnevni predah uz kafu i Oscar Wilde kolač i lagana večera uz salatu. Lepa energija…koju uvek razmenjujemo sa našim gostima, koji su i više od toga. Oni su zapravo prijatelji koji zajedno sa nama uživaju u kosmopolitskom duhu koji širimo, šiku engleske dekadencije, u hedonizmu svih čula.